Czy wędzony aromat kawałków boczku jest bezglutenowy?

Odpowiedź brzmi:to zależy

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Sam aromat wędzony nie zawiera glutenu, ale możliwe jest, że kawałki boczku użyte w aromacie mogły zostać przetworzone w zakładzie, w którym przetwarzane są również produkty zawierające gluten, lub mogły zostać skażone krzyżowo składnikami zawierającymi gluten. Ważne jest, aby sprawdzić listę składników aromatu wędzonego, aby upewnić się, że jest on bezglutenowy. Dodatkowo należy skontaktować się z producentem w celu potwierdzenia, że ​​kawałki boczku użyte w aromatyzowaniu nie zostały przetworzone w zakładzie przetwarzającym również produkty zawierające gluten lub nie zostały skażone krzyżowo składnikami zawierającymi gluten.